keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Käsivalotus

Käsivalotus / Manuaali säätö

Digijärjestelmä kamerassa on paljon asetuksia, joita käyttämällä saadaan vaikutettua kuvan valomäärään esimerkiksi. Käyn läpi eroja, mitä tulee ISO -herkkyyden ja suljinajan merkityksiä. ISO -herkkyys tarkoittaa  kameran kennon herkkyyttä, eli mitä isompi ISO luku, sen enemmän herkkyyttä, joihin kennon valomittarit reagoivat. Suuri ISO luku aiheuttaa suurempaa kohinaa kuvassa ja kuvasta tulee herkemmin rakeisempi. On kuvankäsittelyohjelmia, joilla voidaan poistaa osa kohinasta. Pienempi ISO luku tarkoittaa siis vähemmän kohinaa kuvassa. Tulee tilanteita, joissa ei voida käyttää manuaaliasetuksia, joten käytettävissä on automaatti säätö, joka varmistaa kuvien automaattisen säädön ja näin ollen varmistaa, että kuvista tulee kuitenkin selkeitä. Kannattaa tutustua oman kameran ISO säätöihin ja tarkistaa, miten herkästi ISO luku vaikuttaa omassa kamerassa. Salamalla voidaan vaikuttaa myös kuviin, mikäli se on mahdollista käyttää, sillä kaikissa tilanteissa ei pysty ottamaan salamaa käyttöön. 

ISO lukujen vaikutus. Aukon koko F5.6 ja suljin nopeus 1/40 Manuaalissa (M)

ISO 400
 Kuva on liian valottunut. Käytävään tulee auringon valoa.

ISO 200 

Kengät erottuvat nyt selkeämmin kuvasta ja valkoinen seinä ylivalottuu sopivasti joka korostaa kenkiä

ISO 100

Kengät ja seinä tulevat selkeämmin esiin. Kuvasta pystyy jo erottelemaan paljon enemmän yksityiskohtia taustasta


















Nämä kuvat ovat kuitenkin otettu päivällä. Hämärässä otetut kuvat ovat hieman erilaisia, mutta ISO luvun muuttaminen vaikuttaa huomattavasti kuvan valoherkkyyteen. 

Miten saada lisää valoa kuvaan muuttamatta ISO lukua?
Muuttamalla valotus aikaa, eli kuinka kauan suljin säätelee valon pääsyä kennolle. Pidän ISO herkkyyden 100 ja muutan seuraavaksi sulkimen nopeutta.

Suljin ajaksi muuttettu 1/60

 Kuvassa on riittävästi valoa, ehkä aavistuksen verran seinä vielä valottaa kuvaa liikaa, mutta kengät ovat selkeästi näkyvissä, eikä kuva ole läheskään niin tumma, kuin 1/40 suljin asetuksella. Eli tästä voimme todeta, etttä sulkimen aukioloajalla saamme kennoa valotettua pidempään.
1"
 Seuraavaksi asetin suljinnopeudeksi yhden sekunnin. ISO herkkyys on edelleen 100. Kenno saa aivan liian pitkään kerättyä valoa, joten kuva on aivan liian valoittunut. Tämä saattaa jopa sattua osittain silmiin, kuvaa katsellessa. Tästä voimme taas päätellä, että emme tarvitse näin paljon valoa. Muuttamalla 1/40-1/60 välillä saimme huomattavia eroja aikaan. On siis kohteen paikasta riippuen hyvä säätää aluetta ja katsoa, mikä sulkimen aukioloajoista on sopiva. Myöhemmin voidaan kuvan käsittelyohjelmalla tietysti muokata kuvia. Näitä kuvia ei ole muokattu kuvankäsittely ohjelmalla. Ainoastaan Copyright teksti on lisätty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Profile

Photo Favorite

Contact

Follow Us

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *