torstai 14. maaliskuuta 2013

ISO -herkkyys pimeäkuvauksessa

ISO -herkkyys ja valotusaika pimeässä

Edellisessä päivityksessä käsiteltiin hieman ISO -herkkyyttä päivän valossa, joten nyt otan ISO -herkkyyden merkityksen pimeässä. Käytän kolmea asetusta havainnollistamisessa. Automaattinen pimeäkuvaus, (S) suljinaika etusijalla, (M) käsivalotus.

Käytän havainnollistamiseen pimeää huonettani ja jouluvaloja hyväksi. Kuvakulma ja muut seikat eivät ole priimaa, mutta tarkoitus on tuoda esiin pimeäkuvauksen periaatetta. Kamera on kiinteällä alustalla ja tuettu.

Kuvat (C) Teemu Rajala

Automaattinen pimeäkuvaus

Automaattinen pimeäkuvaus
 Valot ovat tallentuneet kuvaan, kuten on ollut tarkoitus. Kuvasta kuitenkin näkee, että se on hieman suttuinen ja rakeisuutta/kohinaa esiintyy paljon. Kuvattava asia on saatu ikuistettua, mutta tämä ei ole mielekäs muisto. Automaatti säätö on laittanut reilusti ISO -herkkyyttä ja valotusaika ei ollut kovin suuri.

(S) Suljinaika etusijalla asetus

Seuraavaksi otin käyttöön manuaalisesti säädettävän vaihtoehdon kameran valikosta, jossa pystyn kameran objektiivilla muuttamaan. F3.5 tarkoittaa aukon kokoa, eli mitä pienempi F luku, sen suurempi on aukko ja sitä kautta kennolle pääsee enemmän valoa, mutta syväterävyyss alue on lyhyempi. Kaikissa (S) valikon asetuksissa aukon koko F3.5. Perässä oleva xx" tarkoittaa valotus aikaa.

ISO 100, valotus aika 30" (sekunttia)


 Kuva näyttää erittäin valoisalta ja valot ovat selkeitä, eikä kohinaa juuri näy. Tämä johtuu pienestä ISO -herkkyydestä ja sen takia se vaatiikin pidempää valotus aikaa.

ISO 100, 15" (sekunttia)


 15 sekunttia vähemmän valotus aikaa ja kuva on edelleen selkeä. Vain aavistuksen tummempi, mutta ei paljoa muutosta.

ISO 100, 2.5" (sekunttia)


 Kuva muuttuu pikkuhiljaa tummemaksi, mutta on edelleen selkeä, vaikka ISO -herkkyys on pysynyt sadassa.

ISO 100, 1/40" (suljin aika)


 Tämä kuva on esimerkki yleisestä suljin nopeudesta 1/40". Kuten huomaamme, niin kenno ei ehdi saada valotus aikaa tarpeeksi ja kuvasta jää arvoitukseksi, että mitä siinä on haluttu kuvata oikein.

Seuraavaksi nostan ISO -herkkyyttä ja tulemme näkemään, miten ISO -herkkyyden nosto parantaa kennon valoherkkyyttä ja samalla aiheutttaa kohinaa.

ISO 800, 1/40"


Alkaahan sieltä erottua edelliseen kuvaan verrattuna jo jotain. Kennon ISO -herkkyys on nostettu ja samalla kohinan määrä kasvaa.

ISO 3200, 1/40"


Laitetaanpa sitten ISO -herkkyys omasta kamerastani täysille, eli 3200. Nyt erotamme selkeästi valot, mutta kuva on aivan rakeinen. Kohinaa on aivan liian paljon ja tälläisia kuvia ei hirveästi halua tallentaa tai lisätä myöhemmin valokuva albumiinsa.

(M) Käsivalotus

Vaihdetaan jälleen kameran ohjelmaa ja muutetaan aukon kokoa pienemmäksi 5.6" ja ISO -herkkyydeksi valitsen 400, mikä parantaa kennon valoherkkyyttä. 



Kuvien valotus aika on 0.8"-0.5" (alempi 0.5")

Eroa on siis selkeästi eri asetusten välillä. Mitä haluaa kuvata ja paljonko valotus aikaa tarvitaan, ratkaisevat siis todella paljon.



2 kommenttia:

  1. Hienosti ja asiallisesti olet käynyt läpi joitain oleellisimpia asioita valotuksesta. Paras tapa oppia oman kameran toiminnot on juuri kokeilla ja todeta mikä sopii mihinkin tilanteeseen. Hienoa Tepe!

    VastaaPoista

Profile

Photo Favorite

Contact

Follow Us

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *