sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Canon D6 vs 5D mark 2 vs 5D mark3

Tahtoo uuden kameran!

Kuvaus tilauksia on tullut pikkuhiljaa ja myös kameran päivittäminen on tullut kyseeseen. Täyskenno kamera on monessa suhteessa kuvanlaadullisesti etulyöntiasemassa. Tosin seuratessani digikamera lehtiä, huomasin erään lehden valokuvakilpailun voitto kuvan otettaneen croppi kameralla, mallia Canon 550D. Kuva oli muutettu mustavalkokuvaksi.

Täyskenno kameroita on tällähetkellä kolme kappaletta tarjolla, joita olen pohtinut. Hieman faktaa kameroista ja samalla päättelyitä.

Megapixels

5D3 (22.3) Pikselimäärä on kasvanut niukasti, eikä ero 5D2 oli häävi, mutta käyttäjien kokemus kertoo, että tiedoston koko on paljon suurempi 5D3 raw tallenteessa samoilla asetuksilla. Se kertoo, että kuvaan mahtuu enemmän tietoa.

Tarkennus

5D3 (61 joista 41 ovat cross-type) Sen enempää selittämättä mitä tarkoittaa cross type, niin vaikka 6D on valovoimaisin ja vähemmän kohinaa oleva FF kamera, niin sen tarkennuspisteistä VAIN YKSI?! on cross type!! siis mitä ihmettä? Nikonilla vastaavassa kokoluokassa on enemmän ristitarkennus pisteitä. Jopa omassa croppi kamerassa ovat jokainen tarkennus piste risti malleja. Toisaalta 6D päihittää tarkennuspisteiden määrällä 5D2.

6D käytännössä ei sovellu liikkuvien kohteiden kuvaamiseen, vaan lähinnä hitaisiin otoksiin. 5D2 tarkennus on ollut hieman takkuavaa käyttäjien mielestä siinä mielessä, että se ei ole niin mukana kaikessa. 5D3 on saanut edellismallin moittijat kiittämään Canonia tekemästään parannuksesta ja 5D3 tarkennuspisteet liimautuvat kohteeseensa tehokkaasti kiinni.

Yleistä

5D3 nopein suljin aika on 1/8000 ja 6D se on -4000 vähemmän. Salamatäsmäys on 5D3 1/200, joka on yleis kauraa ja 6D se on hieman vähemmän. Ihmettelen miksei ole 7D tavoin nostettu 1/250 salamatäsmäystä edes kalliimpiin FF kameroihin?

5D3 omaa kaksi korttipaikkaa. Nopean CF joka on edellisessä mallissa ja 6D yksi paikkainen SD.

Paino on 6D eduksi, sillä se on kevyin näistä kolmesta.

Päätelmiä

Hinta 6D n. 1700€, josta pienellä satsauksella saisi 5D2 jo 2000€ hinnalla. Siitä taas ei olisi kauhean pitkä matka 5D3 n.2700€. Minkä siis hankkisi?

6D olisi edullisin valinta ja sopisi hyvin harrastus käyttöön, mutta pienet pettymyksen tarkennus pisteissä ovat vain yksi risti tyyppi. 5D2 niitä on enemmän. 6D on loistava työkalu hämärämmissä olosuhteissa, sillä omien testien kautta olen huomannut, kuinka valovoimainen sensori siinä on. Samat asetukset 6D ja 5D3 välillä olivat huomattavat. 6D on loistava valoteholtaan ja sen keveys on plussaa, kun kyseeseen tulee pitempään mukana kannettava kamera. MUTTA, vaikka 6D on gps ja muita toimintoja, niin sen monipuolisuus kutistuu nopeassa kuvauksessa, kuten action tyylisessä tapahtumassa. 6D on siis loistava valinta kakkoskameraksi, joten tarkennus menetelmä aiheuttaa paljon mielipahaa ja vähentää halua ostaa tätä. 

5D2 on monipuolisempi käyttää juhlissa ja tapahtumissa. Se ei ole turhaan ollut mm hääkuvaajien suosikki. Kuvan laadussa 5D2 on silti ehkä hieman huomompi, mutta kyse on jo pikselitasolla, eikä mennä huomiota enempää siihen. Tämä olisi siis hyvin mielenkiintoinen tapaus, eikä ole huono vaihtoehto.

5D3 joka houkutteee tarkennuksensa kanssa. Normaali käytössä en huomannut hirveää eroa paikalta tarkentaessa 6D ja mark3 väliltä. Parannuksia ei ole hirvesti, mutta tarkennus on parantunut huomattavasti. Tästä riittäisi kameraksi useammaksi vuodeksi. Hinta on vain hieman säästämisen arvoinen..sillä 2700€ on kameran pyynti, vaikka toisinaan löytyy jo 2500€ paikoin.

Jokaisessa on todella hyvät puolensa ja omat rajoitteensa. Hinta on yksi ja mihin tarpeeseen kamera tulee on jo toinen. Täysin en ole päättänyt, mutta kaksi ehdokasta näistä on jo valittu ja lisä testien kautta tulee päätös myöhemmin, minkä valitsee.


5 kommenttia:

  1. Moro, jos täyskenno on must, suosittelisin ehdottomasti 5D mk II iästään huolimatta. 6D on turhan rampautettu, mm. juuri tarkennuksen osalta, mutta jollain se hinta on täytynyt saada alas. Tarkennuksesta sen verran, että tietystikään tarkennuspisteiden määrä ei kerro tarkennuksen hyvyyttä. Esimerkiksi kroppikennoisessa 7D:ssä on näitä kaikkia kehutumpi tarkennusjärjestelmä.

    Jos täyskenno ei ole ehdottomuus, tutustuisin kiilto silmässä canonin uutukaiseen 70D:hen. Sen verran vakuuttava kamera on kyseessä.

    VastaaPoista
  2. Mun pitää saada käsiini Mark2 ja päästä testaamaan sitä. Tarkennus liikkuvaan kohteesen on 6Dssä aivan mielettömän alkeellinen. Paikallaan olevaan kohteeseen tarkennus ei hirveästi poikennut käsituntumalta mark3 verratessa.

    7D on kuin 5D mutta croppikennolla. 70D on nopeampi tarkennus kuin 650D, sekä sarja tuli. Enemmän haen FF puolen kameraa. FF kennoissa tulee tietty syvyys kuviin, mitä ei täysin saa croppi kameroilla. Tosin kuvan käsittelyllä voi parantaa aina puuttuvia väriosia.

    VastaaPoista
  3. Kuvaajan suurin valtti on tuntea oma kameransa paremmin kuin puolisonsa. (:D) Se on ihan totta, sillä moni tilanne sössitään useimmiten sillä, ettei tiedetä, mihin kamera pystyisi tai ei osata reagoida riittävän nopeasti/jäädään säätämään ja tilanne on ohi. Esimerkiksi 6D ja kuvaaja, joka tuntee ja hallitsee kameran läpikotaisin tuottaa varmasti parempia kuvia useammin kuin 5D mk III ja kuvaaja, joka ei tunne kameraansa, eikä hallitse sen toimintoja.

    Perinteinen autovertaus hahmottamaan asiaa: Kankkunen ralliauton ratissa on toimiva yhdistelmä, mutta esimerkiksi vasta autolla oppimaan ajanut ei saa autosta sitä irti, mitä sillä olisi mahdollista vaan todennäköisesti menee metsään.

    Conclusion: Minkä rungon ikinä hommaakin, kannattaa se opetella läpikotaisin tutuksi, ennen seuraavan hankintaa. Vasta sitten voi tietää, mikä vanhassa ahdistaa ja mitä uudelta haluaa ja vaatii.

    VastaaPoista
  4. Todella hieno blogi! Pitkään etsin kiinnostavaa valokuvausblogia josta voisin ottaa myös oppia ja nyt se löytyi ;D Itse kuvailen Nikon 1 j1 kameralla ja olven ihan vasta-alkaja. Paljon hyviä vinkkejä löytyy sun blogista jo ihan pienellä vilkaisulla.

    http://matsuifotograph.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  5. Hienoa kuulla Matias, että olet löytänyt hienon blogin (; valokuvaus on mahtavaa. Kävin katsomassa blogia. Hyviä oivalluksia varsinkin mustavalko osiossa! Tervetuloa valokuvauksen laajaan maailmaan.

    VastaaPoista

Profile

Photo Favorite

Contact

Follow Us

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *