maanantai 25. maaliskuuta 2013

Haastattelussa Marko Soini

Haastattelussa Marko Soini

Nimi on Marko Soini, toimin Aikamedialla graafisena suunnittelijana. Teen graafikon hommia myös kotoa käsin freelancerina. Valokuvauksen harrastuksena aloitin vuosituhannen alussa – siis tämän nykyisen vuosituhannen. Ensimmäinen kamerani oli pieni digipokkari, jonka jälkeen hiukan isompi pokkari, ja nykyisen järjestelmäkamerani ostin vuonna 2005, joka on palvellut siitä lähtien. Nikon D80:sen ohella optiikkana toimii perus 18-135 mm kittilinssi sekä 50mm kiinteä f1.8 -aukkoinen objektiivi. Valoa saan lisää Nikonin SB600-salamalla, jonka yhteydessä käytän tilanteen vaatiessa FlexDomen salamahajoitinta, joka pehmentää salaman valoa erityisesti sisätiloissa mukavasti ja jakaa sitä muuallekin kuin eteenpäin. Näiden lisäksi laukusta löytyy pientä lisähärpäkettä pikkukikkoihin.

Aloitin kuvauksen harrastuspohjalla, ja kuvauksen kohdeskaala oli suhteellisen laaja. Pidän kuitenkin erityisesti luonnossa liikkumisesta kameran kanssa, sekä kaikenlaisesta ihmiskäden jäljestä, jota aika ja olosuhteet ovat runnelleet. Vanhat rakennukset sekä luontoon hylätyt kulkuneuvot kuvaavat mielestäni loistavasti ihmiselämän haurautta ja vajavaisuutta, sekä Luojan armoa kaiken sen keskellä. Pidän myös ihmisten kuvaamisesta.

Nykyään valokuvaus harrastuksena on hiipunut miltei kokonaan, käytän kameraa lähinnä työhöni liittyvissä projekteissa sekä omien töideni ja toimintani mainostamisessa. Aikoinaan kamera kulki kaikkialla mukana, ja vastaan tuli joitakin mielenkiintoisia tilanteita, jotka sain tallennettua. Kuvauskalustoni on kuitenkin melko vanha ja harrastuksen päivittäminen ja eteneminen vaatisi uuden kaluston ja objektiivien hankkimista, mutta olen tietoisesti panostanut tällä hetkellä graafiseen suunnitteluun ja sen kehittämiseen.

Pidän itse tärkeänä myös kuvien käsittelemistä ja lopputulosta, jota voi parantaa. Raakana (RAW) kuvattaessa kuvista irtoaa paljon enemmän väri-informaatiota, jonka avulla Photoshopissa saadaan huimasti paremmat säädöt tehtyä. Tuskin koskaan julkaisen mitään kuvaa käsittelemättä sitä edes hiukan. Yritän luoda Photoshopissa ihanneolosuhteet, joita kamera, objektiivi tai valaistus ei pysty tuottamaan. HDR-kuvaus (fi.wikipedia.org/wiki/HDR) ja valon sekä varjon tasapainottaminen antaa lisää mahdollisuuksia kuvien valoisuuden säätämiseen. Tummista kohdista tuodaan hiukan yksityiskohtia ja tekstuuria esiin, vaaleat ja varsinkin puhkipalaneet kohdat pelastetaan vastaavasti myös tuoden sieltä piilossa olevia yksityiskohtia esiin. Lopputulokseen annetaan lisää kontrastia, ja kuva on huomattavasti parempi kuin kuvattaessa - yleensä jopa luonnollisempi (jos ei revitellä Photarilla). Aina on säätämisen varaa:)


Vinkkinä aloitteleville harrastelijoille haluaisin heittää seuraavan: Tutki kuvattavan kohteen ympäristöä. Älä ota kuvaa siitä mistä kohteen ensimmäisen kerran näet, varsinkaan välttämättä silmiesi korkeudelta. Kokeile erilaisia kuvauskulmia, mene lähelle, mene alas, mene ylös, kääntele kameraa. Kuvaa vinosti, kuvaa kohtisuoraan. Jos kuva on tarkoitettu suoraksi, katso että horisontti myös on suora, tai korjaa se kuvankäsittelyohjelmalla. Sommittele kohde niin että sen paras ja tärkein puoli/osa näkyy, ja ne vähemmän tärkeät kohdat jäävät taka-alalle. Kukasta ei kannata ottaa kuvaa 10 metrin päästä. Opettele myös kultainen leikkaus ja -suhde (fi.wikipedia.org/wiki/Kultainen_leikkaus), kaiken ei tarvitse olla aina keskellä ruutua. Vältä erityisesti ihmistä kuvattaessa ettei pää olisi keskellä ruutua - suuntaa kameraa alaspäin, jotta pään yläpuolelle ei jää tarpeeton määrä tyhjää tilaa.

Päivitin juuri omat nettisivuni (www.markosoini.net) ja poistin sieltä valokuvat näkyvistä, mutta hyvällä tuurilla samat kuvat näkee henkilökohtaisesta Facebook-profiilistani. Facebookin työ-sivustollani (www.facebook.com/MarkoSoiniGraafinenSuunnittelija) on kuitenkin nähtävillä julkisesti muutama henkilöpotretti.

Vaikka olen keskittynyt graafiseen suunnitteluun, kuvaan tarvittaessa myös mm. tuotekuvia, kuvia erilaisiin julkaisuihin, kiitoskorttikuvia yms. Minulta saa siis toki kysyä lisää jos valokuvaus- tai graafisen alan tarvetta ilmaantuu --> info@markosoini.net tai Facebookin kautta.

Keep on snapping!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Profile

Photo Favorite

Contact

Follow Us

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *