perjantai 24. tammikuuta 2014

Pimeäkuvaus

Muutamia kuvia esimerkkeinä ISO herkkyyden ja pidennetyn suljinajan vaikutuksesta kuvassa. Kuvat ovat kaapattu työpöydältä, joten paintin pakkauksen jälkeen kuvat ovat mitä kamalampia katsoa menetettyään tarkkuuttaan, mutta tarkoituksena on enemmänkin demonstroida. Kuvat ovat RAW muodosta kaapattuja, joten niissä ei ole kameran säätöjen vaikutusta ollenkaan, eikä kuvia ole käsitelty. Kuvat eivät todellakaan näin kamalia ole, mutta ohjelmien suorittamat pakkaukset ja siirtelyt nettiin aiheuttavat jpg tiedostoissa melkoista pikselimössöä, mutta sen enempää selittelemättä. 

Varusteet: Tripod, Canon 5Dmk2, Canon 24-70mm F2.8L



KUVA 1

Molemmat ovat F7.1 aukolla otettu. Vasemman kuvan ISO herkkyys on pienempi, joten sulkimen aukioloaikaa on jouduttu pidentämään. Lähelle samaa tulosta pääsee, vaikka oikeanpuoleisen kuvan suljinaika puolittuu, mutta ISO herkkyyttä on jouduttu nostamaan. Tämä mahdollistaa nopeamman suljinajan käytön oikeanpuoleisessa kuvassa. Pidempi suljinaika kerää valoa kauemmin, mutta tekee kuvanssa liikkuvien kohteiden muodot pehmeiksi.



KUVA 2

Molempien aukko on F2.8 ja suljin aika 0.8". Aukko on siis suurimmillaan kyseisessä objektiivissa ja valoisuutta säädellään vain kennon ISO herkkyyttä säätämällä. Kohina/rakeisuus lisääntyy pikkuhiljaa, mutta sallii näinkin nopeat suljinajat käyttöösi. Suuremmalla ISO herkkyydellä valosaastekin myös kasvaa kuvassa, mutta kun katsot tarkemmin, niin huomaat, että myös pienet tähdet näkyvät selkeämmin oikeassa kuvassa. Kuitenkin suuren haasteen tuo aina valonlähteet taustalla, joten se on otettava huomioon pimeäkuvauksessakin, sillä taustalla oleva kirkas valonlähde saattaa valoittaa tai pilata kuvan herkästi.



KUVA 3

Aukko on nyt pienennetty F.16. Tämä tarkoittaa, että kuvan taustat terävöyttyvät, mutta valoteho tälläisella aukolla ei ole paras mahdollinen. Joudumme siis pienentämään suljinaikaa, eli pitämään suljinta auki pidemmän ajan. Vasemmassa kuvassa on 8sekunttia ja 1250 ISO. Oikean kuvan taustalta huomaamme, että suljinaika on jo 15sekunttia ja 2000 ISO. Pienellä vähävaloisella aukolla kuvattaessa joudumme pimeällä käyttämään pidempiä suljinaikoja, sekä yli 1000 ISO herkkyyttä.

YHTEENVETO: Mitä pienempi aukko, sen terävämpi tausta on, mutta valoteho laskee. Suuri aukko mahdollistaa paljon nopeammat suljinajat, sekä pienempien ISO herkkyyksien käytön. Huomioi taustan valonlähteet ja ota ensin testi kuva. Mikäli ensimmäinen kuva on liian tumma, etkä pysty aukkoa suurentamaan, niin ISO herkkyyttä tai suljinajan muutoksella saat määriteltyä haluamasi valon määrän kuvassasi. Mikäli kuva on liian valoittunut, niin pienennä aukkoa tai nopeuta suljinaikaa tai pienennä ISO herkkyyttä. Näitä kolmea kompensoimalla saat vaikutettua kuvaasi.

Ja valmiskuva pienen ehostuksen jälkeen näyttää tältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Profile

Photo Favorite

Contact

Follow Us

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *