sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Pimeäkuvaus -Kynttilä

 #1    ISO 640 | F1.6 | 1/30

Suuri aukko mahdollistaa enemmän valon saantia. F1.6 aiheuttaa kuvan pehmenemistä selkeesti, eikä suljin aika ole kovin nopea. Iso lukukin on liian riittämätön näin pienelle valolle.
 #2    ISO 640 | F1.6 | 1/125

Suljinaika on nopeampi ja kuvan liike on saatu nopeammin pysäytettyä. Paljon terävämpi, eikä liekki ehdi huijumaan pehmentääkseen kuvaa. Kuitenkin valotehoa menetettiin.
 #3    ISO 640 | F2.5 | 1/50

Pienentämällä aukkoa tuli jälleen terävyyttä kuvaan lisää. Suljinaika hitaisiin kohteisiin on siis suht riittävä. Kuitenkin jos valotehoa tarvitaan lisää, on ISO herkkyyttä nostettava huomattavasti.

#4    ISO 1600 | F2.5 | 1/50

ISO on nyt nostetty siihen tasolle, josta sen pitäisi alkaa pimeä kuvauksissa, kun kuvataan hämärässä, mutta ei voida käyttää pitkiä valotusaikoja.







#3    ISO 4000 | F2.5 | 1/200

Liekki ei enää ylihäikäise kuvaa ja huomattavasti nopeampi suljinaika ollaan saavutettu nostamalla ISO herkkyyttä.








Summa summarum. Hämäräkuvaus alkaa ISO 1600-3200 alueelta. Sen isommat arvot aiheuttavat epämielyttävää kohinaa kuviin. Hämärässä vaikuttaa se, mitä kohdetta kuvataan. Jos tilanne paikalla on valaistusta, niin silloin ei tarvitse lähteä äärisuuriin iso herkkyyksiin. Kun kohde ei liiku paljoa, niin valitse asetukset niin, että saat kuvasta terävän. Normi kohteisiin 1/30-1/50 käsituntumalta ammuttuna onnistuu ilmain vakainta suht hyvin vielä. Mikäli kohde liikkuu ja on energinen, joudutaan suljin aikoja nostamaan 1/300-1/800 ja tämä tarkoittaa myös, että ISO hherkkyys kannattaa olla tarvittavan suurella, että päästään nopeampiin suljinaikoihin.

Valovoimainen linssi on hyvin suositeltavaa ja mikäli vielä varustettu vakaimella, niin se helpottaa kuvan ottamista ja onnistumista. Mikäli ei vielä nämäkään tehot ja asetukset riitä, on suositeltavaa, että kaivaa salaman esiin ja kuvaa salaman kanssa. Tällöin saadaan lisää valotehoa ja voidaan pienentää ISO herkkyyttä ja päästä todella nopeisiin suljinaikoihin, koska salama antaa tarvittavan valotehon. Ilman salamaa todella hämärässä on hyvä käyttää alle F4 valotehoisia linssejä. Omasta kokemuksessta F4 valovoiman linssissä ei riitä teho hämäräkuvauksiin, vaan se jo vaatii tukijalustaa kuvien ottamiseen. Kuvista saa tunnelmallisia kokeilemalla eri säätöjä ja lisäämällä valonsaantia, myös kohteen ympäristö vahvistuu myös.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Profile

Photo Favorite

Contact

Follow Us

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *